« Tagasi

40 000 köidet

P. Kressa  Kiir(1962), 9. juuni.

 

Elad rajoonikeskuses, aga kas oled külastanud uut, esinduslikku raamatukoguhoonet? Ei? Siis on inimesed teistest rajoonidest sinust ette jõudnud. Nemad juba käisid ja veendusid: Põltsamaal on uue kultuurimaja kõrvale tekkinud teine tore ühiskondlik hoone. Rada uue raamatukoguhoone juurde on sul juba teada - vana kultuurimaja. Kuu aega tagasi mahutati sinna pärast põhjalikku remonti lahedalt nii rajooni-, laste- kui ka parteikomitee raamatukogu. Kokku tähendab see ligi 40 000 köidet, mille rahaliseks väärtuseks on peaaegu 24000 uut rubla. Peale selle veel ajalehed-ajakirjad. See on suur varandus, vaimselt väärtuslikum kui rahaliselt. Aga maksma läksid ka hoone remont ja uus sisustus. 9000-rublane kulutus käis asja ette, kui välja arvata remondimeesle saamatus hoone välisfassaadi värskendamisel. 

Nii et: külasta seda rajooni kõige suuremat vaimset varamut. Riputa puhkeruumis mantel ja kübar nagisse, korralda peegli ees soeng ja sisene kas avarasse lugemissaali või otse raamaturiiulite keskele. Kõikjal võtavad sind vastu uhiuued moodsad riiulid, kapid, lauad ja toolid, püsi- või lõikelilled.

Vaikses päikese- ja õhurikkas lugemissaalis on kella 14-20 (välja  arvatud esmaspäev) sinu käsutuses ajalehed ja ajakirjad, albumid ja bibliograafilised väljaanded, teatmikud ja suured ning väikesed entsliklopeediad mitmes keeles, mille olemasolust sa varem võib-olla ei teadnudki. Nüüd on ruumi nendegi väljapanekuks. Võta, istu ja loe. Aga võib-olla soovid siinsamas lehitseda või lugeda mõnda ilukirjanduslikku või teaduslikku teost? Saad. Või mängida malet või kabet? Mängi. Süveneda mõnda kirjanduslikku väljapanekusse? Süvene. Tahad aga sõbraga vestelda, siis tuleb sul seda teha puhkeruumis uuel mugaval diivanil Lydia Koidula büsti kõrval. Usu, kui oled lugemissaalis kord käinud, tahad sinna uuesti minna. Kui mitte suvel, siis talvel kindlasti muutub see ruum mõnelegi, eriti kaugõppijaile, teiseks koduks.

Ka koju võta kindlasti pakk kirjandust. Raamaturiiuleid on täis terve endise kultuurimaja saal ja lava. Nüüd on avariiulite süsteemi võimalik täielikult rakendada. Astu ainult vastava sildiga riiuli juurde ja vali ning võta oma käega. Ja kui sa mõnda kasulikku raamatul kuskilt mujalt rajoonis pole leidnud, siis endisel laval paiknevast parteiraamatukogust saad selle kindlasli - see on avatud kõikidele kodanikele.

Aga oma laslele tuleta meelde, et nad siseneksid kindlasti selle maja vasakpoolsest uksest. Seal asub Põltsamaa linna igas suhtes kõige päikeselisem tuba- laste raamatukogu. Tädidel on seal nii kooliealistele kui ka noorematele palju eakohast vaimset varandust nii koha peal lugemiseks-vaatamiseks kui ka kojuviimiseks. Peale selle ei unusta tädid seal organiseerida lastele huvitavat tegevust. Isegi seda kõige toredamat asja - raamatulaenutamist - õpetatakse praktiliselt. Paljud juba oskavadki.

Uus, ajakohane raamatukoguhoone tõmbab päev-päevalt ligi üha rohkem lugejaid, nii noori kui täiskasvanuid. Aga linnas ja selle lähemas ümbruses leidub veel palju kodanikke, kes ei kasuta veel raamatukogu. Oodatakse aga kõiki!

Uus, avar hoone kohustab ka selles paiknevate raamatukogude töötajaid. Ühiselt on neil kergem valmistada temaatilisimappe ja kartoteeke, seada üles näitusi ning näitlikku agitatsiooni, organiseerida huvitavaid kirjandus- ning kohtumisõhtuid jne. Ka suvel.

Loodame, et seda tehakse.