« Tagasi

Raamatukogutöötaja soovitab

Urvi Puusepp  Punalipp(1978), 30.november, lk. 4.

 

Raamatukogus on sadu perioodilisi väljaandeid; mis vääriksid tutvustamist. Kui ühe või teise teema kohta leidub vähe raamatuid, on vastavad artiklid ajakirjades asendamatud.

Jõgeva keskraamatukogus on 29 nimetust eestikeelseid ajakirju (säilitatud 1960. aastast), 6 nimetust eestikeelseid bülletääne, 46 nimetust venekeelseid ajakirju ja 8 nimetust võõrkeelseid ajakirju. Et nende täpsem loetelu tuleks küllaltki pikk, peatume ainult mõnedel ajakirjadel.

Meie raamatukogust võib leida kirjanduslikke ajakirju "Looming", "Inostrannaja literatura" ja "Junost". Võimalik on lugeda ka Mustvee ja Jõgeva harukogus leiduvaid kirjanduslikke ajakirju, nagu "Druzba narodov", "Novõi mir" (trükivad kõikide liiduvabariikide kirjanike teoseid, publitsistikat ja kirjanduskriitilisi artikleid), "Znamja", "Molodaja gvardija" ja "Oktjabr" (trükib nõukogude ja välismaa kirjanike teoseid noortele).

Tehnikahuvilistele soovitame "Tehnika ja Tootmine", "Radio", "Nauka i zizn" (illustreeritud ajakiri laiale lugejaskonnale, valgustab teaduse ja tehnika probleeme, trükib ka teaduslik-fantastilisi jutte). Noortele võib huvi pakkuda "Tehnika molodjozi" ja "Znanie sila" (valgustab nüüdisaegseid teaduse ja tehnika probleeme, jutustab huvitavaid fakte minevikust).

Väga populaarne ajakiri on "Za ruljom", mis pakub materjali uutest kodumaistest ja välismaa autodest, valgustab probleeme liiklusest, auto-motovõistlustest.

Huvitav on ka "Vokrug sveta", - reiside, seikluste ja fantastikaajakiri. Jutustab erinevate maade rahvaste elust, ekspeditsioonidest, trükib fantastilisi ja seiklusjutte.

Kõigile, kes tunnevad huvi pedagoogika, laste kasvatamise, õmblemise, kudumise, keetmise ja üldse kodunduse vastu, soovitame ajakirju "Nõukogude Kool", "Semja i skola", "Krestjanka", "Rabotnitsa", "Sovetskaja zentšina", "Nõukogude Naine", "Kunst ja Kodu", käsitööalbumeid ja tervet rida moeajakirju.

Huvi pakuvad kindlasti paljudele veel ajakirjad: "Farbe und Raum", "Kultur im Heim", "Möbel und Wohnraum", "Domov" ja "Nas dom".

Kui lugeja vajab vastavaid artikleid ajakirjadest, mida meil raamatukogus ei ole, on neid võimalik tellida RVL-i (raamatukogudevaheline laenutus) teel. RVL-i süsteemi eesmärgiks on rahuldada igakülgselt ja kiiresti elanike vajadusi kirjanduse järele, kasutades selleks kõigi raamatukogude fonde. Võimaluse korral valmistavad suuremad raamatukogud soovitud artiklitest ka koopiaid ja mikrofilme. RVL-i süsteem on kohustuslik kõikidele raamatukogudele, olenemata nende ametkondlikust alluvusest.