« Tagasi

Tee raamatute MAAILMA

U. Lindsalu  Punalipp(1979), 25. jaanuar, nr. 10, lk. 2.

 

"Kui palju, on siin raamatuid!

Sa, sõber, vaata neid!

Siin sõpru on meil tuhanded,

siin riiulid täis uudiseid!"

Olen ise aastaid olnud Põltsamaal Jõgeva keskraamatukogu lasteosakonna lugeja, võib-olla sellepärast leian tihti tee sinna veel praegugi.

Avan ukse. Esmalt püüab mu pilku suur talveteemaline näitus. Riiulitel on mitmesugused väljapanekud spordikirjandusest. Eriti värvikas on näitus, mis kannab pealkirja "Minu sõbrad loomariigis". Kõik see meelitab lähemale astuma, raamatuid lehitsema, neid lugema.

Pole unustatud ka kõige paremaid raamatusõpru. Riiulitele on paigutatud värvikaid pilte loomadest ja muinasjutukangelastest. Lõbus kollane jänku naeratab lastele ja raamatuid kaenlas hoidev Jussike teatab:

"A ja B ja siis seal D kõik, on selged minule. Ei nüüd enam veeri ma, oskan päris lugeda."

Lasteosakonna laenutusruum on siginat-saginat täis, sest algas ju uus õppeveerand ja nüüd tahavad kõik lapsed uusi juturaamatuid saada. Laenutajana töötab Elgi Suviste, kel käed tööd tegemist täis. Hoolitseva pilguga jälgib ta, kas iga laps ikka valib endale ka kohase raamatu. Praegu on 50-60 külastust päevas, hiljem jääb neid veidi vähemaks, kuid tegevust jätkub alati.

Lugejaid on 800 ringis. Tublid on kõik, eriti I-II klass. Aga tublimatest tublimad on Meelis Lints, Ester Simsan, Alge Kuppart, Kaupo Suviste, Kalev Pullonen, Lea Kirotar.

Lugemisaalis on seekord rahvast vähem. Siin võib vaadata televiisorit, sirvida pildialbumeid, mängida lauamänge. Oodatud on ka eelkooliealised koos vanematega.

Istun lugemissaalis koos osakonnajuhataja Anu Üti ja lugemissaalijuhataja Anne Pihlakaga, et veidi rääkida raamatukogu tööst.

Lasteraamatukogu eesmärgiks on viia laps juba varakult raamatute juurde, arendada tema mõttemaailma, laiendada silmaringi.

Oleks tore, kui raamatukokku tuleksid ka mudilased, kes juba esimesi tähti õpivad. Sellel aastal on plaanis kutsuda raamatukoguga tutvuma lasteaedade vanemate rühmade lapsi.

Tavaks on saanud esimese klassi õpilaste pidulik lugejaks vastuvõtmine. Koos liikmepiletiga kingitakse mälestuseks illustreeritud kaart mõtteteradega mõnest raamatust, mis nagu ongi kutse edaspidiseks raamatukogu külastamiseks. Väikeste raamatusõprade seas on populaarseks saanud muinasjututunnid. Neid viib läbi Anne Pihlakas, kes on nagu loodud lastega töötama. Tavaliselt räägitakse ühes muinasjututunnis mõnest loomast, kellest järgmiseks tunniks ka pilt joonistatakse. Edaspidi on kavas joonistustest näitus teha.

On räägitud siilist, oravast, rebasest. Huvitav tund oli ka koerast. Raamatukogule kingiti ilus karvane mängukoer ja see kutsuski ühel päeval lapsi oma nime peole. Räägiti koerte elust, näida pilte koeratõugudest, teenistuskoerte näitusest ja kõneldi sellest, kuidas koerad aitavad inimesi. Piltide kogumisele oli abika enamik raamatukogutöötajaid. Otsiti üles vanad "Tähekesed", osteti juurde uusi piltpostkaarte, kodust toodi ära kõik jutud ja pildid koertest. Just see tegigi õhtu huvitavaks ja sisukaks. Üksmeelselt otsustati kutsule nimeks panna Krässu-Loki. Õhtu lõpetuseks pakkus nimepäevalaps külalistele komme.

Anne Pihlakas loeb muinasjututundide eesmärgiks laste fantaasia arendamist ja neile selliste juttude tutvustamist, mida kõigil kodudes ei leidu.

Keskastme õpilastele on vestlused, kirjandusõhtud ja mitmesugused arutelud. Püütakse pakkuda omapoolset lisa õpikulehekülgedele.

Väärtuslikku lisamaterjali meie ajaloo tundmaõppimiseks annavad L. I. Breznevi raamatud "Väike maa", "Taassünd" ja "Uudismaa". Lasteosakonna töötajad on suutnud oma üritustes nende teoste põhitõed arusaadavaks teha ka lastele.

Sel ajal, kui me raamatukogu tööst rääkisime, astus meie vestlusringi Põltsamaa keskkooli vanempioneerijuht Õ. Vunk. Koos sai arutatud ürituste läbiviimist pioneerimalevas. Kavas on teha kirjandusõhtu A. Gaidarist, pioneeriaktiivi õppustel hakkab A. Pihlakas rääkima pioneerilaulust, märgist ja kaelarätist.

Ürituse A. Gaidarist viivad läbi lasteosakonna juurde asutatud raamatuklubi liikmed. Põhituumiku moodustavad VI klassi tüdrukud .

Tore, et raamatukogu tegemistes on osalenud Põltsamaa keskkooli õpetajad H. Pung, A. Jürjens, N. Susi, O. Jakobson, M. Saar jt. Tänuväärset abi saavad õpetajad kindsasti mappidest, albumitest, mitmesugustest kataloogidest.

Oleks meeldiv, kui lasteraamatukokku tuleks veelgi rohkem õpetajaid. On ju siis ka koostöö püsivam. Õpetaja peaks suutma raamatukokku suunata ka selliseid noori, keda kirjandus pole seni huvitanud. Sest tee raamatute maailma algab just siit.