« Tagasi

Tähistame Astrid Lindgreni juubelit

Nelli Orgmaa Punalipp(1982, 12. oktoober, nr. 120, lk. 3.

 

"14. novembril 1982 tähistab maailma parim lastekirjanik Astrid Lindgren oma 75. sünnipäeva," ütleks Karlsson. Tõepoolest, Astrid Anna Emilia Lindgren ongi üks populaarsemaid lastekirjanikke kogu maailmas. Neid autasusid, mis A. Lindgreni raamatuile kodu- ja välismaal on osaks saanud, ei jõuakski üles lugeda. Olgu ainult. nimetatud, et ta oli üks esimesi, kellele 1958.aastal määrati H. Chr. Anderseni nimeline kuldmedal.

Astrid Lindgren oskab näha maailma nagu väikesed lapsed. Ta ühendab võlukunsti ja imedemaa meie igapäevase eluga. Tema kangelased on elavad kõigis oma tegudes ja toimetustes, tujudes ja kapriisides. Nad ületavad kõhklemata raskusi, õpivad elama ja võitlema. A. Lingren annab lastele sõbrad, kes tulevad nende juurde just siis, kui nad tunnevad end üksildaste ja mahajäetutena.

Lapsepõlves oli Astrid suur fantaseerija. Kõik. millest ta luges, hakkas tema kujutluses uuesti elama. Isegi piiblilood. Pühapäevakooli õpetaja ütles talle: "Sina peaksid kirjanikuks hakkama." – "Ah pean, siis ma küll ei hakka!" Lugejate rõõmuks sai Astrid Lindgrenist siiski kirjanik.

Kuidas sai teoks "Pipi Pikksukk"? "Pipit ei mõelnud mina välja, vaid mu tütar Karin," vastab kirjanik. Kuidas Astrid Lindgren Karlssoni leidis? "Mina ei leidnud teda, tema leidis minu. Ma kirjutan sellest, mis elab minus endas," selgitab kirjanik.

Eesti keeles on avaldatud kaheksa Astrid Lindgreni raamatut ."Kõik Vladimir Beekmani tõlkes. "Pipi Pikksuka" kaks tiraazi annavad 90000 eestikeelset "Pipit" ja raamatut "Väikevend ja Karlsson katuselt" on eesti keeles trükitud 60 000 eksemplari. See tähendab, et ligikaudu kolme eesti koolilapse kohta on olemas üks "Pipi" ja ligikaudu iga nelja õpilase jaoks on üks "Karlsson".

Astrid Lindgren kinkis hiljuti oma lugejaile taas uue muinasjutu. See on "Röövlitüdruk Ronja". Teos ilmus Rootsis ennekuulmatus tiraazis (120 000). Rootsi kriitikute arvates on see nüüd "maailma kõige parem raamat". Jääme huviga ootama seda eesti keeles.

Astrid Lindgreni juubeli tähistamiseks kuulutavad Jõgeva keskraamatukogu lasteosakond; rajooni haridusosakond ja raamatuühing välja kirjandite võistluse "Kui mina oleksin ... (Pilpi, Karlsson jne.)". Osa võivad võtta kõik IV-VI klassi õpilased. Vastavalt oma fantaasiale võib igaüks kujutleda end A. Lindgreni raamatu tegelase rollis, mida tema siis teeks.

Kirjandid palume saata 1. novembriks aadressil: 202 353 Põltsamaa, Jõgeva keskraamatukogu lasteosakond. Märkige ära kirjutaja nimi, kool ja klass (kirjandi lõppu paberile, mitte ümbrikule). Võistlusest osavõtjaile toimu kirjandushommik, mis on pühendatud A. Lindgreni juubelile. Samas toimub ka paremate autasustamine.

Veel on palve õpetajatele, lastevanematele ja raamatukogu töötajatele: teie tunnete laste oskusi ning võimeid, julgustage ja õhutage neid kirjutama!

Ootame kirjandite võistluses aktiivset osavõttu.