« Tagasi

Põltsamaa lasteraamatukogus

Rutt Rimmel  Punalipp(1985), 20. aprill, nr. 47, lk.2.

 

Seekordse lasteraamatunädala üritused olid pühendatud Suures Isamaasõjas saavutatud võidu 40 aastapäevale.

Põltsamaa lasteraamatulkogu alustas lasteraamatunädalat tervisepäeva üritusega esimestele klassidele. Nukuteatriring "Pöialpoiss" esitas kaks lühiinäidendit, mille vahele oli põimitud päevakohast luulet. Sama etteastega sõideti esinema ka Kamari. algkooli.

Teisipäev, 9. aprill kuulutati rahupäevaks "Õnn elada, tunda rõõmu päikesest ja vabadusest, õppida ja töötada, luua ilusat- kõige selle eest oleme tänu võlgu nõukogude sõduritele. Sina ja mina ei ole sõdu näinud. Selles on meie õnn, suur ja jagamatu õnn..." Nende sõnadega avas vanemraamatukoguhoidja Eigi Suviste teemahommiku "Jätkugu kõigile päikest ja õnne". Edasi oli kord juba laste käes: neljanda klassi rahuteemaline tervitusmontaaz, katkendid sõjateemalistest raamatutest, kaheksanda klassi muusikaline luulepõimik, õpilaste rahuteemalised mõtted nende kirjanditest.

2. aprillil möödus 180 aastat Hans Christian Anderseni sünnist. Sel päeval avati ka Ungari Rahvavabariigi kultuuripäevad NSV Liidus. Mõlemale sündmusele pühendati lasteraamatunädalal rida üritusi. Nii kuulasid kolmandate klasside õpilased jutustust kuulsa muinasjutuvestja H. Ch Anderseni eluteest ning vaatasid tema muinasjutu "Lumekuninganna" järgi tehtud diafilmi. Samas oli väljapanek kirjanuku muinasjuturaamatutest.

Bibliograafillne ülevaade Ungari lastekirjandus eesti keeles, tutvustas kuuendatele klassidele nii ungari klassikalist kirjandust kui ka nüüdisautorite teoseid. Meeleolu lõid ungarikeelsed laulud ning J. Brahmsi "Ungari tantsud".

Kajastamist leidis V. J. Lenini 115. sünniaastapäev. Vestlus Maria Uljanovast IV-V klassidele kandis pealkirja "Emasüdame valgus ". Lastel oli võimalus kuulata ka Lenini ema armastatumaid muusilkapalu.

Nooremale koolieale tutvustas raamatuväljapanek A. Kononovi raamatuid V. I. Leninist.

12. aprillil 1961 rajas Juri Gagarin esimesena trassi kosmoseookeani. Temaatiline hommik "Tee maailmaruumi on lahti" J. Gagarini raamatu "Tee kosmosesse" alusel ning S. Grünbergi kosmosehelisid imiteeriva süntesaatorimuusika saatel viis kuulajad Gagarini lapsepõlvemaale, meenutas kosmonaudi õpiaastaid, treeningupäevi, tema esmalennu ettevalmistusi.

8.-14. aprillini oli Põ1tsamaa lasteraamatukogus avatud näitus "Kaunis ja huvitav lasteraamat", mis tutvustas eesti kirjanike huvitavamaid, aga samas ka nägusamaid väljaandeid.

Sisutihe nädal lõppes teatrietendusega "Vanemuises" millest Põltsamaa lapsedki osa said. Vaadati V. Katajevi näidendit "Polgu poeg", kohtuti lavastaja  ja näitlejatega.

Möödunud raamatunädalale tagasi mõeldes tahaks tänada Põltsamaa keskkooli õpetajaid, kes ürituste edukaks läbiviimiseks igati lasteraamatukogule toeks olid.