« Tagasi

"Raamatulaenutamine" Jõgeva moodi

Vaike Oro  Punalipp(1985), 14. veebruar, nr. 19, lk. 3.

 

1984. aastal langes rajooni raamatukogudes nii lugejate kui ka külastuste arv. Mõtlesime, et rajooni rahvas enam kirjandust lugeda ei armasta. Kuid just uue aasta esimesel kuul selgus vastupidine. Nägime, et rajooni inimesed eriti Jõgeva ümbruses, armastavad raamatuid väga  ja "laenutavad" neid isegi sealt, kust seda teha ei tohi.

Nimelt anti keskraamatukogule üle endise "Estonia" kolhoosi raamatukogu (see asus Eristveres, praegu jääb see Jõgeva näidisovhoosi territooriumile) raamatud. Olime näidissovhoosile väga tänulikud, sest seal oli palju sellliseid raamatuid, mis raamatukogudes olid juba lagunenud. Eelkõige pidid need raamatud saama laenutustuspunktidele, millised hakkavad teenindama sovhoosi rahvast. Eelmisel aastal hakkas tööle laenutuspunkt Öuna osakonnas, kohe-kohe pidid need tegutsema hakkama Painkülas ja sovhoosi keskuses .

Kuna rajooni vahetusfond asub kahes rajooni eri paigas laiali ja sinna momendil raamatuid enam ei mahtunud, siis otsustasime eeltöö (inventuur, kartoteegid) ära teha kohapeal endise "Estonia" raamatukogu majas, sest ruumid seisid nagunii tühjad. Iga töö võtab aga aega, õnneks olime jaanuarikuuks jõdnud eeltööd ära teha ja ka pooled raamatud olid ära viidud.

Näidissovhoos lubas aga meie teadmata kõnealusesse majja sisse remondimehed ja et välisuks tehti lahti, siis oli lihtne jalaga sisse lüüa ka uks, kus asusid raamatud. Remondimeestele ei olnud keegi öelnud kelle raamatud need on, kuigi näidissovhoosis teadsid nii mitmedki raamatute olemasolust majas.

Läks lahti jutt, et need on mahakantud raamatud ja nii need "raamatulaenutajad" tulidki. Õnneks leidus inimene, kes ei uskunud, et raamatukogu võib mahakanda nii häid raamatuid ja helistas keskraamatukogusse. Sõitsime kohale ja olime lausa ahastuses nähes, kuidas võib raamatutega ümber käia. Kahju oli eelkõige raamatutest ja meie tehtud tööst, sest kõike tuli otsast alata. Kolmelt "laenutajalt" saime raamatud tagasi. Alles on ka need, mis viidi 2. keskkooli.

Me loodame, et inimesed võtsid raamatuid tõesti teadmatusest ning nüüd, teades tegelikku olu:korda, need raamatud meile tagastavad. Palume need anda Jõgeva raamatukogusse. Olgem mõistlikud ja saagem aru – need olid raamatukogu raamatud ja kuuluvad kogu rajooni elanikkonnale.