« Tagasi

Raamatukogutöötajate lemmikautor on Jaan Kross

Vali Uudised(1998), 23. oktoober, kultuurilisa, nr. 82.

 

Huvitav on teada inimeste, kelle igapäevatöö on teistele raamatute vahendamine ja soovitamine, endi eelistusi ning lemmikuid. Keskraamatukogu töötajate seas läbiviidud ankeetküsitlus oli vastajate arvates raskeks pähkliks, sest loetud on ju väga palju ning kõiki lemmikuid kümne parema hulka mahutada seetõttu üpris riskantne ettevõtmine.

Ritta need raamatud siiski pandud said ning saatesõnadeks sellele pingereale sobivad hästi ühe ankeedile vastaja mõtted:" Reastan 10 mulle kõige rohkem tähendavat raamatut. Eelistada autori üht luuleraamatut teisele on meelevaldne. Austan ja armastan kogu nende loomingut ja vajan hingetoeks nii headel kui halbadel päevadel. Proosaraamatute valikul on kriteeriumiks saadud lugemiseIamus lugemishetkel."

Niisiis on järgnev üks võimalikest loeteludest.

Konkurentsitult on raamatukogutöötajete lemmikautoriks (nii eesti- kui väliskirjanduse ühises pingereas) JAAN KROSS ning ,raamatutest tema romaan "KEISRI HULL". Plusspunkte kogusid ka Jaan Krossi "Wikmani poisid', "Kolme katku vahel", "Paigallend" ning "Klio silma all":

Teisel kohal on ANTON HANSEN TAMMSAARE romaani "TÖDE JA ÖIGUS" I osa (nimetati ka romaani "Kõrboja peremees"), kolmandal saksa kirjanik ERICH MARIA REMARQUE romaaniga "TRIUMFIKAAR" (nimetati ka romaani "Aeg antud elada, aeg surra").

Neljandaks platseerus viimaste aegade menuraamat Nichalas Evansi" Hobulausuja". Võrdse eelistusega jagasid viiendat kohta J.Glasworthy "Forsyte' ide saaga", O. Wilde "Dorian Gray portree", K. Hamsun "Maa õnnistus", W. S. Maugham "Miraaz", O. Luts "Kevade", I. Stone "Elujanu" (märkimist leidis ka tema romaan "Michelangelo").

Aste tagapool ning taas võrdse arvu punkte kogusid L. Tolstoi "Sõda ja rahu", D. Weiss "Alasti tulin ma", Th. Dreiser "Ameerika tragöödia", R. Rolland "Jean-Christophe", M. T "Mu süda laulab" ning A. Selinko "Desiree".

Mitmel korral leidsid mainimist, kuid erinevate teostega, järgmised autorid: M. M.Kaye ("Kauged telgid", "Kuu vari"), R. Pileher ("Merekarbiotsijad", "Kojutulek"), A. Lindgren ("Röövlitütar Ronja", "Pipi Pikksukk") ning K. Ristikivi ("Õige mehe koda", "Inimese teekond").