« Tagasi

Konkursid lasteraamatukogus

Rutt Rimmel Vooremaa(1994), 16. märts, nr. 19, lk. 6.

 

Eesti lasteraamatukogu jätkas esmakordselt 1992. aasta algul korraldatud laste küsitlust kõige enam meeldinud eesti kirjaniku ja kunstniku kohta. Seekord olid vaatluse all aastail 1991-1993 ilmunud eesti kirjanike esmatrükid, mille hulgast tuli valida sisu poolest parim raamat (konkurss kirjanike vahel). Parima kunstniku selgitamisel tuli leida ilusaim raamat lisaks eespool nimetatule ka samal ajavahemikul Eestis ilmunud kordustrükkide ja tõlkeraamatute hulgast (konkurss kunstnike vahel).

Laste arvamusi koguti lapsi teenindavate raamatukogude abiga, kes pidid välja panema ligi sajast raamatust koosneva näituse ning juhendama lapsi hääletuskaartide kirjutamise!. Noored lugejad võisid ka ise oma arvamuse postkaardil Eesti lasteraamatukogule saata.

Käesolevaga tahaksin anda ülevaate Jõgeva maakonna raamatukogudes läbi viidud Nukitsa-konkursi (konkursi nimetus tuleneb auhinnakujukesest - Nukitsamehest) tulemustest. Osa võttis kokku 322 last Jõgevalt, Mustveest, Põltsamaait, Aidust, Adaverest, Vooreit, Sadukülast, Maarjast, Siimustist, Kuremaait, Puurmanist, Tormast ja Laiuselt. Vastajad olid peamiselt 8-11- aastased lapsed. Nende hääletuskaartide järgi osutus Jõgeva laste lemmikkirjanikuks Kuulo Kutsar oma raamatuga "Mõmmikute arstilkäik". Järgmised kolm kohta jäid kõik Leelo Tunglale vastavalt raamatutega "Põrsas Pamp" ja "Barbara ja suvekoerad", "Vampiir ja pioneer". Lemmik kunstnikuks meie maakonnas tunnistati Henno Käo omakirjutatud raamatuga "Vares Villemi jõulud". Teisele kohale jäi Karl Ristikivi "Lendav maailm", kolmandale Leelo Tungla "Põrsas Pamp ". Mõlemale raamatule on pildid joonistanud Ülle Meister.

Tänaseks on hääletuskaardid edasi saadetud Eesti lasteraamatukogule, kus selgitatakse välja eesti lastele enim meeldinud kirjanik ja kunstnik. Kõikide kaartide vahel loositakse välja Nukitsa-konkursi lõpuüritusest osavõtjad, kes palutakse Tallinna Raekotta 30.märtsil. Seal kingitakse laureaatidele Nukitsakujukesed. Tuletame meelde, et esimesed Nukitsad said 1992.aastal Voldemar Miller ("Tilleprintsess") ja kunstnik Piret Niinepuu ("Saladuste puu").

Ka Põltsamaa lasteraamatukogus toimus Nukitsa-konkursi väike lõpuüritus, kus tehti teatavaks kohapealsed lemmikud (kirjanik K. Kutsar ja kunstnik Ü. Meister). Hääletuskaarte täitnud laste vahel loositi välja auhindu - raamatuid ja kirjatarbeid. Ürituse sponsor oli Põltsamaa raamatukauplus "Kupar".

Lõppemas on ka meie , maakonna laste omaloominguliste raamatute võistlus "Olen ise muinasjutuvestja", kus sel korral tuli kirjutada ja kujundada raamatuks muinasjutt väikese nõia seiklustest Eestimaal. Konkursile laekus üle 80 töö maakonna eri paigust. Lapsed räägivad oma mõtetest muinasjutu loomisel ja loevad katkendeid Eesti Raadio saates "Minu mõte" 29. märtsil kell 19.30. Samas saates selguvad ka selle aasta konkursi võitjad.