« Tagasi

Raamatukogudes on raamatukogupäevad

Riina Mägi Vooremaa(1997), 21. oktoober, nr. 122, lk. 4.

 

20. -30. oktoobrini toimuvad Eestis igasügisesed raamatukogupäevad, mille tänavuseks deviisiks on "Raamatukogu - eluaegse õppimise koht." Et tänavuste raamatukogupäevade ürituste raskuspunkt on Viljandimaal, siis toimus pidulik a vaüri tus "Ugala" teatris.

Eesti Lasteraamatukogu üleskutsel toimus eile vabariigi raamatukogudes ettelugemise päev. Sellist päeva korraldatakse juba mitmendat korda ja ning peale raamatukogude kaasamise kutsutakse ka lapsevanemaid sel päeval aega leidma lastega koos olla, ühiselt lugeda ning osa saada elavate sõnade lummast, mida praegusel elektroonikaajastul üha vähemaks jääb.

Raamatukogupäevade ajal algavad Põltsamaal maakonna keskraamatukogu lasteosakonnas Eno Raua mälestusaasta üritused, mis jätkuvad terve õppeaastajooksul. Ajendeid mälestusaasta tähistamiseks on mitu: Eno Raua "Sipsik" ilmus 35 ja "Naksitrallid" 25 aastat tagasi, Eno Raua enda sünnist saab tuleva aasta veebruaris 70 aastat. Viljaka lastekirjaniku sünniaastapäeva paiku on plaanis korraldada vastavateemaline maakondlik viktoriin ja luulelugemise võistlus.

Raamatukogupäevade raames toimuvad ka raamatukogukultuuri tunnid linna kooliõpilastele. Nendes tundides õpetatakse, kuidas raamatukogu raamatuid lugedaja kuidas raamatukogus käituda.

Täiskasvanud lugejaile kujuneb raamatukogupäevade põhiürituseks maakonna keskraamatukogus homme kell 18 toimuv kohtumisõhtu äsja ilmunud romaani "Haihtunud uduna" põltsamaalasest autori Enn Kesaga. Katkendeid romaanist esitavad Põltsamaa Ühisgümnaasiumi õpilased Sirje Ääremaa juhendamisel, esineb Põltsamaa muusikakooli flöödiansambel. Kohapeal on võimalik Siberiainelist romaani "Haihtunud uduna" osta ja muidugi saab raamatusse kohe ka autori autogrammi paluda.

Muuseas, "Haihtunud uduha" on praegujuhtpositsioonil maakonna keskraamatukogu laenutusedetabelis, mis hakkab raamatukogupäevadest peale ilmuma ajalehes "Vali Uudised". Raamatukogupäevade ajal käivitatakse õnneloos, mille auhindadeks on nii kasutatud kui ka päris uued ja hinnalised raamatud. Kui huvilisi leidub, tahetakse üritust jätkata ka pärast raamatukogupäevi.

Jõgeva linnaraamatukogus on raamatukogupäevade põhiürituseks järgmisel kolmapäeval, s.o. 29. oktoobril kell 18 toimuv õhtu "Sügis luules ja muusikas", kus kuulatakse laserplaadiit Vivaldi "Sügist" tsüklist "Aastaajad" ning loetakse Anna Haava, Marie Underi, Betti Alveri ja Artur Alliksaare luulet.

Raamatukogus on väljas käsitöö- ja arvutialase kirjanduse näitus, mis läheb hästi kokku tänavuste raamatukogupäevade deviisiga, sest nii käsitöö kui arvuti alal võib ennast tõepoolest ükskõik millisel eluetapil harida. Ja muidugi käib ka Jõgeva raamatukogus nende kümne päeva jooksul palju kooliõpilasi ningjuubilarid Sipsik ja Naksitrallid on ühed olulised jututeemad.