« Tagasi

Reaalne ja müstiline

Merike Kask Vali Uudised(1998), 30. oktoober, nr. 84, lk. 1.


Ei ole just igapäevane, et Põltsamaal presenteeritakse raamatut. Eile just selline sündmus Jõgeva Maakonna Keskraamatukogus aset leidis. Oma vastilmunud romaani "Kaardimajake" oli lugejatele tutvustamas kirjanik Ira Lember.

"Kaardimajake" on romaan armastusest ja pettumusest. Ka sellest, et inimesel ei pruugi ei pruugi olla vaid üks elu, mis vääramatult surmaga lõppema peab. Eks ole nii mõnigi meist vahel märganud, et ühtäkki tekkib võõras paigas omapärane tunne, reaalne äratundmisrõõm kunagi varem olnustja kogetust. See ongi see tavatu ning müstiline - kogemus eelmisest elust.

"Kaardimajakese" kangelanna Dea usub kindlalt ja vääramatult reinkarnatsiooni. Usub, et kunagi kaotatud armsam on pöördunud, kuigi teises kehas, taas tagasi ja armastus elab edasi. Sellisesse müstilisse võimalusse usub ka Ira Lember ise. "Kord Pariisi viibides tundsin kõikide meeltega, et olen siin kunagi varem olnud. Kõik tundus nii .tuttav ja omane. Tegelikult polnud ma varem kordagi selles kaunis linnas käinud. Vähemalt selles elus mitte," meenutab kirjanik.

"Romaan on puhtalt minu fantaasia vili," selgitas Ira Lember . "Olen küll kasutanud mõne oma tuttava kogemusi, kuid mingeid paralleele konkreetsete isikutega tõmmata ei saa. Paraku otsitakse aga ikkagi igast raamatust kindlaid isikuid ja tavaliselt omas mõttes need ka leitakse."

"Kaardimajake" on lugu tavalistest inimestest oma inimlike nõrkuste ja tunnetega. Ira Lemberi sulest sündinud ja Põltsamaal OÜ-s VALI Press trükitud raamat. ei jää aga viimaseks. Üsna p.ea jõuab -lugejateni "Musta kaarna küüsis", mis mõeldud no,ortele lugemiseks. Võib - olla lähitulevikus ilmub midagi ka õige väikestele raamatusõpradele. Rõõmsameeine ning nooruslik kirjanik ise arvab, et lastele ja noortele kirjutamine ei lase inimesel vananeda. "Tuleb ju tahes või tahtmatajääda lapse tasemele," naerab ta. Optimismi kiirgab temast tõesti igal sammul. Hallipäine daam nakatas oma heatujulisusega ka kõiki paarikolmekümmet kuulajat, kes eilsel pärastlõunal raamatukogu saalis koos istusid. Ira Lember lubas, et seekordne kohtumine Põltsamaal ei jää ilmselt tema viimaseks külaskäiguks Kuningalinna. Kui lugejatel soovi, võib kohtumist korrata. Vast juba siis, kui uus raamat ilmavalgust näinud. "Näeme veel", andis Ira Lember lubaduse taas tagasi pöörduda. Kui mitte enne, siis järgmises elus kindlasti.