« Tagasi

Algavad raamatukogupäevad

Tiiu Pihlakas Vooremaa(1999), 19. oktoober, nr. 119, lk. 4.

 

20.-30. oktoobrini toimuvad üleriigilised raamatukogupäevad, mille juht mõtteks on tänavu "Raamatukogu ja raamatukoguhoidja kiiresti muutuvas ajas".

Raamatukogude osa kultuuri- ja hariduselus suureneb aasta-aastalt. Üheks põhjuseks on kindlasti nii raamatute kui ka perioodiliste väljaannete kõrge hind, kuid vähem tähtis ei ole ka see, et raamatukogud muutuvad üha kaasaegsemaks. Omavalitsused on sellele palju kaasa aidanud: kaheksa aastajooksul on meie maakonna 30 raamatukogust saanud paremad ruumid 14 ja põhjaliku remondi läbi teinud kolm raamatukogu.

Eelistatakse väärtkirjandust

Kuna raamatuid ilmub palju ja kõige ostmiseks napib raamatukogudel raha, on kirjanduse hankimisel kujunenud prioriteedid: oma kultuur ja eestlus, teatmekirjandus ja teaberaamatud, maailmakirjanduse klassikaja kaasaegne väärtkirjandus. Ajaviitekirjandust muretsetakse ainult siis, kui rahakott kannatab.

Uus infosüsteem

Raamatukogust otsitakse tänapäeval peale raamatu ka mitmesugust informatsiooni, mille leidmine oleks interneti vahendusel vägagi lihtne. Interneti osas on meie maakonna raamatukogud teistest kõvasti maha jäänud. Peatselt avatakse siiski avalik internetipunkt Jõgeva linnaraamatukogus, ettevalmistused selleks käivad ka Palal.

Oluline on seegi, et raamatukogus endas sisalduvad materjalid oleksid arvuti abil kättesaadavad. Raamatukogudes alustati automatiseeritud süsteemi loomist kolm aastat tagasi. Tarkvaraks valiti Soomes välja töötatud programm Kirjasto 3000: mis on nüüdseks rakendatud pea kõikide maakondade keskraamatukogudes ja ka külaraamatukogudes, kus on leitud raha arvutite ning tarkvara litsentsi ostmiseks. Pakett maksab küll umbes 31 000 krooni, kuid võimaldab lugejal paari sõrmeliigutusega kätte leida kõik, mis teda huvitava teema kohta raamatukogus leidub, olgu see siis raamatutes, ajakirjades või ajalehtedes. Loomulikult tuleb kogu materjal enne arvutisse sisestada mis on üpris aeganõudev. Meie maakonnas juurutatakse automatiseeritud süsteemi maakonna keskraamatukogus, Jõgeva linnaraamatukogus ning Laiuse, Pala, Puurmani ja Saare külaraamatukogus.

Nii uus infosüsteem kui ka lugejate haridustaseme tõus nõuavad raamatukoguhoidjatelt üha paremaid teadmisi. Koolituseks ettenähtud summad seda paraku alati ei võimalda.

Raamatukogupäevad püüavad kord aastas tõmmata üldsuse tähelepanu raamatukogudele ja nende muredele. Kindlasti pakuvad raamatukogud oma päevade ajal kõigile huvilistele mitmesuguseid üritusi. Üleriigiliste raamatukogupäevade avaüritus raamatukogutöötajatele ja teistele-huvilistele toimub seekord meie maakonnas 21. oktoobril kell 11 Põltsamaa kirikla saalis.

Ilusaid raamatukogupäevi kõigile!