« Tagasi

Nukitsa- konkurss

Rutt Rimmel Vali Uudise(1998), 15. aprill, nr. 28, lk. 5.

 

90. aastate algul asus Eesti Lasteraamatukogu, nüüdne Eesti Lastekirjanduse Teabekeskus teostama oma ammust ideed - asutada eesti algupärase lastekirjanduse lugejapoolne auhind nii kirjanikule kui kunstnikule. Mõte teostus 1992. aastal, mil meie lastekirjanduse üldine seis oli üsna täbar ning vajasime hädasti uusi ja häid lasteraamatuid.

Kõigepealt asutati eriline auhind -NUKITSAMEES - pronkskujuke, mille autoriks oli tollane kunstitudeng ELO LIIV. Eesmärgiks seati selgitada edaspidi regulaarselt välja, mis on viimase 2. aasta jooksul ilmunud eesti algupärase uudiskirjanduse paremik laste hinnangute alusel. Niisiis ongi Nukitsa-konkursi mõte raamatuvaliku tegemine laste poolt. Üritus viiakse läbi peamiselt raamatukogude abiga, kus iga laps võib hääletada oma lemmikkirjaniku ja - kunstniku poolt.

Kolme konkursi tulemusena on Nukitsalaureaadid Voldemar Miller (1992) raamatuga "Tilleprintsess", Henno Käo (1994) raamatuga "Tondijutud" ning Edgar Valter (1996) "Pokuraamatuga" kunstnikest Piret Niinepuu (1992) muinasjuturaamatu "Saladuste puu" ,Ulvi Kuusk (1994) H. Chr.Anderseni muinasjutu "Pöial-Liisi" ja Edgar Valter (1996) oma "Pokuraamatu" piltidega.

Tänavune, IV Nukitsa-konkursi küsitlus hõlmas 1996-1997. aasta raamatuid. Vaatluse all oli 39 kirjaniku 55 esmatrükki ja 56 kunstniku pildid 78 raamatule.

Laste jaoks oli valiku tegemine kindlasti suur ja raske samm, seda enam, et kogu lastepere oli erinevas vanuses ja kõik raamatud pole kõigile mõeldud. Ka raamatukogudele oli see küllaltki pingeline periood. Tuli ju raamatuid lastele tutvustada, korraldada väljapanekuid, aidata vormistada hääletuskaarte Jõgeva Maakonnas leidis aega ja tahtmist laste hääli vahendada 11 raamatukogu. Võib siiski öelda, et tulemused äratavad usaldust, sest üldse võttis lugejaküsitlusest osa 6868 last, seda aga võiks korraldajate sõnul võrrelda laste laulupeoga. Ainuüksi Hiiumaa lastelt saadi 906 häält, sealjuures Jõgevamaa laste aktiivsus 448 häälega ei olnud ka sugugi halb.

Nukitsa-konkursi reeglite kohaselt tehakse lõpptulemus teatavaks Tallinna Raekoja rahvusvahelise lasteraamatupäeva paiku. Üritusele kutsutakse 101 last üle Eesti. Just need 101 loosiõnnelikku esindavad meie noort lugejaskonda, saades esimesena teada uute lastekirjanduse laureaatide nimed.

IV Nukitsa-konkursi tulemused kuulutati välja 4. aprillil. Raekotta kutsutute hulgas oli 7 Jõgevamaa last, kõik maakonna erinevatest kohtadest. Premeeriti selle konkursi edukamaid lastekirjanikke ja kunstnikke, mälestusraamatu said ka aktiivsemate maakondade esindajad. Osavõtjatele lastele kingiti O.Lutsu raamatu "Nukitsamees" uus väljaanne, kuhu konkursi laureaadid meelsasti autogramme j agasid.

"Suure jõuluraamatuga" konkursi võitnud Ene-Maris Tali on ETV lastesaadete toimetaja ja ligi 200 lastelavastuse ja seriaali autor. "Suur jõuluraamat" on tema esimene lasteraamat. Raamatu illustraator Tarmo Tali on elukutselt graafik, töötanud mitme ajalehe ja kirjastuse kunstilise toimetajana ning on ka varem joonistanud pilte lasteraamatuile ("Sul on teha mehetöö", "Autod").

Üritus leidis kajastamist mitme televisiooni õhtustes uudistesaadetes - on ju Nukitsa-konkurss ikkagi meie lastekirjanduse (ainus?) suursündmus.