« Tagasi

Raamatukogud ootavad teid

Vaike Oro Vooremaa(1995), 11. veebruar, nr. 12. lk. 6.

 

Selle aasta esimene kuu on möödas ja viimane aeg teha väike kokkuvõte eelmisest aastast, S.t. lugeda kokku oma "tibud". Kui nendeks arvata meie raamatukogude lugejad, siis saime eelmisel aastal juurde 600 head sõpra, kes leidsid eelmisel aastal tee meie raamatukogudesse. Aasta jooksul laenutati enam 84 000 trükist (kokku 434 330) ja raamatukogusid külastati enam kui 28 000 korral (aastas kokku 145325 külastust). Lapsi oli lugejate seas 4778.

Raamatukogu on eelkõige tema fond - raamatud, ajakirjad, ajalehed. Selles suhtes oli meil hea aasta, sest saime peaaegu kõik soovitu, et rahuldada oma lugejate soovid.

Keskmiselt sai iga raamatukogu aasta jooksul 768 trükist. Riik toetas meie raamatuostmisi viie krooniga elaniku kohta. Sellega ei oleks aga kuidagi välja tulnud, kui vallad ja linnad ei oleks omalt poolt juurde lisanud peaaegu niisama palju (kes veidi vähem, kes rohkem). Siinkohal tuleks meie 13 000 lugeja nimel neile selle eest tänu avaldada.

On kurb, kui oled olnud aktiivn,e raamatulugeja, kuid praeguste kõrgete raamatuhindade tõttu ei ole enam võimalik raamatuid osta ega ajakirjandust tellida. Siin tulevadki appi raamatukogud, nagu see on ka mujal maailmas. On see, kui on koht, kuhu võid sisse astuda ning saada endale lugemiseks soovitud raamatu või ajakirja.

Teadmiseks nendele, kes ei ole veel teed meie juurde leidnud - tulge julgesti, raamatukogud ootavad teid. Ma usun ka, et meie raamatukogutöötajate näol leiate inimesed, kes tahavad jagada teie rõõme ja muresid.

Muidugi on meie töös ka negatiivset. Paljud lugejad ei taha laenutatud raamatuid õigeks ajaks tagasi tuua. Nendele meeldetuletuseks - nüüd on lugejaid palju ja raamatuid lausa oodatakse järjekorras. Oleks kena, kui leiaksite aega need alati õigeks ajaks tagasi tuua. Peale selle on raamatukoguseadusega ette nähtud viivised. Aga ma loodan, et lohakaid lugejaid jääb üha vähemaks ning raamatukogutöötajad saavad oma tööst ainult rõõmu tunda.

Käesoleva aasta esimesed ilmunud raamatud on juba meie kogudesse jõudnud. Sellel aastal toetab riik meid 7,5 krooniga elaniku kohta ning tasub üheksa ajalehe ja ajakirja finantseerimise kõikides raamatukogudes. Loodame, et ka kohalikud omavalitsused raamatukogusid ei unusta. Seetõttu võime teid julgesti lugema kutsuda, kirjandust jätkub kõigile.

Ilusaid lugemiselamusi!