« Tagasi

Lasteraamatupäev

Helle Kull  Vooremaa(1991), 30. detsember, nr. 152, lk. 3.

 

18. detsembril peeti Põltsamaa huvikeskuses "Elav Traditsioon" lasteraamatupäev. Kutsutud oli lapsi kogu maakonnast, kuid raskete sõiduolude tõttu saabus külalisi ainult Põltsamaa lähistelt. Sellegipoolest olid huvikeskuse ruumid lapsi täis. Maja oli jõulupäraselt kaunistatud.

Raamatupäev oli pühendatud eesti vanematele ja kõige noorematele lastekirjanikele. Ürituse avas lasteraamatukogu juhataja Rutt Rimmel, kes tutvustas päevakava. Alustati kontserdiga, kus esitati vanemate kirjameeste värsse luuletuste ja lauludena. Huvitav oli jälgida jõuluteemalist nuku näidendit, kus tegelasteks olid linnud ja loomad.

Siis mindi näitust vaatama. Või  tutvuda Richard Rohu, Karl Eduard Söödi, Ernst Enno, Jüri Parijõe, Aino ja Leida Tigase ning Julius Oro lasteraamatutega. Väga huvitav oli aga oma "noorkirjanike" teoseid sirvida. Need olid laste oma kirjutatud, "trükitud" ja illustreeritud. Selle suurvõistluse tulemustest kirjutatakse raamatukogu poolt üksikasjalikumalt hiljem, kuigi sel päeval saime tublimate "kirjanike" nimed teada.

Vahepeal oli kontserdiruum ümber seatud viktoriini korraldamiseks. Moodustati viis 3-liikmelist võistkonda. Ka publik sai anda vastuseid, kui võistkonnad hätta jäid. Publik pidi ka mõistatustele vastama. Viktoriini käigus esitati 12 kirjanduslikku küsimust. Parimaks osutus 26 punktiga võistkond "Papagoi", võidukad õpilased olid Eva Ertis, Katrin Luhamets ja Heleri Turjakas. Järgnesid "Päikesejänku", "Kaart" (adaverelased), "Korstnapühkija" ja "Hernes".

Sel päeval premeeriti mälestusesemete ja vimplitega raamatukogu 24 parimal lugejat. Noorematest lugejatest olid aktiivsemad Kadri Järve, Eva Ertis ja Liia Kumm, vanematest õpilastest Tiina Kumm, Evelyn Stamm ja Krista Metsjärv.

Lasteraamatupäev näitas, et paljud üritused on muutunud traditsioonilisteks ja töötajad oskavad noori raamatukogu üritustele kaasa tõmmata. Kirjandusega tegelemine muudab noore lugeja ka kultuursemaks ja hingelt rikkamaks.