Teravad ja magusad elamused purgis
Riina Mägi Vooremaa (2013), 19. detsember, nr. 147, lk. 4.
Kui Jõgevamaa raamatukogutöötajad möödunud kolmapäeval Mustvee kultuurikeskuses oma jõuluseminari pidasid, olid nad fuajeesse katnud laua, millelt igaüks võis proovida tervelt kolmekümmend seitset erinevat hoidist, mis osalesid maakonna raamatukogutöötajate nn tsunftisisesel hoidistekonkursil.
Hoidistekonkurss kuulutati välja septembris. Kust selline mõte tuli, kes seda enam täpselt öelda oskab. Üheks tõukejõuks võis olla suvel tehtud ühine väljasõit Rapla-ja Harjumaa raamatukogudesse. Et oli parasjagu suvikõrvitsauputuse aeg, läks jutt tahes-tahtmata neist hoidiste tegemise peale. Ning siis selguski, et aias kasvanu ja metsast korjatu purki pistmise teema puudutab enamikku bussis olijaist. Miks siis mitte üksteise hoidiseid degusteerida, retsepte ja kogemusi vahetada ning tunnustada neid, kes "purgikokanduse" alal kõvemad tegijad.
Hoidiseid võis iga raamatukogutöötaja konkursile esitada niipalju kui tahtis. Jõuluseminari ajaks degusteerimislauale valmis pandud hoidiseid maitsti hoolega ja innukalt avaldati ka arvamust. Autorite nimesid purkide juures polnud, et hääletustulemused objektiivsemad oleksid.
Ajendiks hea tšillisaak
Konkursist kokkuvõtteid tehes ütles Jõgeva maakonna keskraamatukogu peaspetsialist Siiri Õunap, et ühtekokku esitati sellele 37 hoidist 18 autorilt. Soolast kraami oli 29 ja magusat vaid kaheksas purgis. Paremad selgitatigi välja nii soolaste kui ka magusate hoidiste kategoorias.
Parimaks soolaseks tunnistas rahvas Tabivere raamatukoguhoidja Tiina Tederi salati "Terav elamus". Kolmanda koha tõid samale autorile tarretises köögiviljad. Teise koha sai Elistvere raamatukogu juhataja Heli Täpsi kapsatomatisalati "Viimsepäeva maius" eest.
Magusate hoidiste kategoorias läksid kõik kolm preemiat Saduküla raamatukogu juhatajale Inna Kübarsepale. Esimese koha sai tema õuna-vaarikamoos, teise koha õuna-pihlakamoos ja kolmanda koha õuna-astelpajumoos. Kõik kolm kuulusid viiest moosist koosnevasse Ama mooside sarja, nulle jaoks Inna oli ka kenad sildid kujundanud. Lisaks magusatele hoidistele esitas ta kaks soolast ning ühtekokku pälvis tema konkursikraam parima hoidistekomplekti eriauhinna.
Selgitati välja ka kauneim hoidisepurk, milleks osutus Aidu raamatukogu juhataja Marje Pagi "Täku salati" purk, mida ehtis heegeldatud "müts". Teise ja kolmanda koha said selles kategoorias Liidia Krehova Raja raamatukogust (kabatšokisalati purk) ja Made Metsar Jõgeva linnaraamatukogust (marineeritud paradiisiõunte purk).
Paremate loetelust lipsas juba läbi nii mõnigi vaimukas nimi, nagu "Terav elamus", "Täku salat" ja "Viimsepäeva maius". Lisaks neile osalesid konkursil näiteks hoidised nimega "Bajaja", "Päikesepallid", "Igaks elujuhtumiks", "Peotäis pohli, teine pirne", "Aita leida kuusepuu" jne.
Tiina Teder tunnistas, et salati "Terav elamus" tegi ta valmis sellepärast, et tal kasvas kodus aknalaual tänavu päris korralik tšillipipra saak Lisaks tšillile on salatis tomatit, paprikat ja küüslauku.
"Meie enda peres on "Teravast elamusest" tunduvalt populaarsemad tarretises köögiviljad. Need purgid tassivad lapsed esimesena kodunt minema," ütles Tiina Teder.
Ama moosid
Inna Kübarsepa moosisari sai Ama nime sellepärast, et just sellise "vanaemast" tuletatud sõnaga kutsuvad teda tema kaks tütrepoega, kellest üks viie-ja teine poolteiseaastane. Mõlemad on head moosisööjad.
"Meie peres kulub moosi päris palju: seda pannakse nii koogi, saia kui ka pudru peale," ütles Inna.
Tema moosid on kõik ühtlase konsistentsiga ja seemneteta. Seemned sõelub ta moosist välja mõnede eakamate pereliikmete soove ja vajadusi arvestades.
"Tegelikult meeldib mulle ainult moosimaterjali kasvatada ja korjata, pliidi ääres ma parema meelega ei seisaksid, aga seda moosikeetmise tööd pole mul paraku kellegi peale lükata," tunnistas Inna.
Kuna ots on nüüd lahti tehtud, siis võib arvata, et raamatukoguhoidjate hoidistekonkurss toimub ka tuleval aastal. Ja siis kuulutatakse see kindlasti välja varem.
"Kui tänavu alles septembris konkursi välja kuulutasime, ütles nii mõnigi, et ette teades oleks ta suvel mõne uhkema asja valmis teinud. Mõni aga kurtis, et paremad hoidised olid septembriks juba ära söödud," ütles Siiri Õunap.
Tänavuste konkursihoidiste retseptid riputatakse üles maakonna raamatukogutöötajate listi, kust kõik asjaosalised neid kasutada saavad.
Tiina Tederi salat "Terav elamus"
1 kg hästi küpseid tomateid, 8 küüslauguküünt, 6 punast tšillikauna, 4 tl peenelt hakitud ingverijuurt, 500 g suhkrut ja 1 dl äädikat.
Lõika pooled tomatid pooleks. Püreesta terved tomatid köögikombainis küüslaugu, tšiili ja ingveriga. Kalla saadud püree paksupõhjalisse potti, üsa suhkur ja äädikas.
Kuumuta keemiseni ning sega aeglaselt. Kui segu on keemistemperatuurini jõudnud, alanda kuumust ning lisa poolitatud tomatid. Eemalda pinnale tekkinud vaht. Keeda aeg-ajalt segades 30-40 minutit tasasel tulel,. Kalla segu kuumadesse purkidesse ja kaaneta purgid.
Inna Kübarsepa vaarika-õunamoos
Küpseid vaarikaid, häid moosiõunu, suhkrut.
Koori ja tükelda õunad, puhasta vaarikad. Kogused sõltuvad maitsest, kas soovid vaarikasemat või õunasemat moosi. Pane õunatükid ja vaarikad eraldi pottidesse tilga veega keema. Sega, et ei kõrbeks põhja! Kui vaarikad on katki keenud, hõõru läbi sõela, et eemaldada seemned. Kui õunad on juba katki keenud, vala vaarikapüree sinna juurde. Lisa suhkur. Maitse. Kui tundub hapu, lisa veel suhkrut, kuni moos tundub magus. Keeda veel natuke aega, siis tõsta moos steriliseeritud purkidesse ja sulge õhukindlalt.