« Tagasi

Friedebert Tuglas 100

Vaike Oro  Punalipp(1986), 4. märts.

 

2. märtsil oli Eesti NSV rahvakirjaniku Friedebert Tuglase 100. sünniaastapäev. Oma loomingu ja tegevusega andis ta pikkade aastakümnete jooksul eesti kirjandusele erakordseit palju.

Kõige tuntum on muidugi tema ilukirjanduslik ja esseistlik looming, mitu kogu novelle, hulk miniatuure ja esseid, romaanid, samuti reisikirjad ja mälestused. Kuid kõrgelt hindame ka tema kirjandusteaduslikke ja kriitilisi töid, uurimusi kultuuriajaloo alalt, tegevust tõlkijana, kirjanduslike koguteoste ja ajakirjade toimetajana.

"Omaksed ja kodu, lapsepõlve inimesed ning maastikud - nad on mind mõjutanud kogu mu elu läbi," on öelnud Fr. Tuglas oma mälestustes.

Fr Tuglase 100. sünniaastapäeva tähistatakse kõikjal. Teeme seda meiegi. Õhtu saab teoks Põltsamaal rajooni kesikraamatukogus 6. märtsil kell 17. Ja kes oleks veel kohasem vestlema Fr. Tuglase elust ja loometööst kui tema majamuuseumi direktor August Eelmäe. Teda me külla ootamegi. Raamatupood on lubanud tulla ka kirjandust müüma. Teretulnud on kõik kirjandushuvilised.