« Tagasi

Põltsamaa lasteraamatukogu 30

Vaike Oro  Punalipp(1983), 8. detsember, nr. 143, lk. 3.

 

Jõgeva keskraamatukogu lasteosakonnal (endine Põltsamaa linna lasteraamatukogu) on tänavu väike juubel - täitub 30 aastat asutamisest. Raamatukogu avati väikestele lugejatele 1953. aastal kitsastes ruumides Kingissepa tänavas. Algul oldi seal koos rajooni keskraamatukoguga, hiljem üksinda. Esimeseks juhatajaks oli Niina Matuhno, hiljem on raamatukogus töötanud Maria Norvet, Meeta Rohtväli, Gundel Kaselaid, Vaike 0r0, Aili Kirsel, Ruth Leemet, Anu Terep, Anne Roosipõld, Anne Ütt, Anne Pihlakas ja EIgi Suviste. Kolm viimast nendest töötavad raamatukogus praegugi. Nad kõik on staazikad ja suurte oskustega raamatukogu töötajad.

1962. aastal sai lasteraamatukogu uued ruumid praegusesse majja koos rajooni keskraamatukoguga. Rajooni raamatukogude võrgu tsentraliseerimise järel 1974. aastal sai raamatukogust keskraamatukogu lasteosakond.

Kõige eredamalt näitab edasiminekut töös lugejate arvu kasv nende aastate jooksul. Kui 1955. aastaloli lugejaid 336, siis 1965. aastal 678, 1975. aastal 1015 ja 1982. aastal juba 1282 lugejat. Aastate kestel on muutunud kogu töö. Raamatukogus on lugemissaal, korraldatakse hulgaliselt raamatut ja raamatukogu propageerivaid üritusi.

Palju on organiseeritud kohtumisi kirjanike ja teiste tuntud isikutega. Meie lastega on käinud kohtumas kirjanikud Silvi Väljal, Eno Raud, Ellen Niit, Jaan Rannap, Robert Vaidlo, Dagmar Normet, Silvia Rannamaa, Holger Pukk, Juhan Saar, Uno Leies, Olivia Saar, Silvia Truu. Helvi Jürisson, Ott Arder, Asta Kass, Rein Põder, Iko Maran ning kunstnikud Ene Pikk ja Maret Kernumees.

1974. aastast töötab raamatukogus noorte raamatusõprade ring, mida juhendab Anne Pihlakas. Üldse on raamatukogul väga hea kontakt Põltsamaa keskkooliga. Raamatukogutöötajad käivad sageli koolis ja õpetajad raamatukogus, et üheskoos mõelda, mida huvitavat teha.

Et keskraamatukogu lasteosakonnal on ka lasteteeninduse keskuse funktsioonid, tuleb tegelda ka rajooni teiste raamatukogudega. Hea koostöö on rajooni haridusosakonna ja pioneerimajaga. Koos on organiseeritud nii mõnigi huvitav ülerajooniline üritus.

Lasteosakond sai ka toreda sünnipäevakingituse. 1982. aasta töötulemuste põhjal tunnistati raamatukogu vabariikliku sotsialistliku võistluse võitjaks ning praegu viibib lastetöö direktor preemiareisil Kaluuga oblastis.

Sünnipäevapidu peetakse 9. detsembril Põltsilmaa keskkoolis, kuhu on kutsutud lasteosakonna aktiiv nii õpilaste kui ka õpetajate hulgast, samuti endised aktivistid ja töötajad.