« Tagasi

Muusikaõhtu Põltsamaal

Kaja Loo  Punalipp(1987), 31. märts.

 

"Soomlastel on Sibelius, norralastel Grieg, ungarlastel Bartok. Palju miljonilistel rahvastel on muusikatippegi palju. Eestlastel on Eller, helilooja, kes pani aluse rahvuslikule stiilile instrumentaalmuusikas ... ," kirjutab NSV Liidu rahvakunstnikust Heino Ellerist Avo Hirvesoo.

Üle vabariigi ja kaugemalgi andis märtsikuu muusikaelule põhitooni meie rahvushelilooja sünniaastapäeva tähistamine 7. märtsil möödus Heino Elleri sünnist 100 aastat.

Eluloolisi andmeid, mälestusi meenutusi on märtsikuu jooksul kõikjalt kultuurilehekülgedelt lugeda võinud, seepärast oleks faktide äratoomine taas ja taas liigne. Sellest lähtus ka Põltsamaal Heino Elleri õhtu sisustanud muusikateadlane Helju Tauk kes andis emotsionaalselt ja väga vahetult pildi eelkõige H. Elleri kohast eesti muusikas .

Üllatusena oli Helju Taugiga kaasa tulnud viiuldaja Mart Teearu. Nii ilmestasid ehedalt juttu Heino Ellerist ka helilooja teosed.

Põltsamaa raamatukogu töötajatel kes kodulinlastele muusikakoolis Elleri-õhtu korraldasid, oli siiralt kahju, et huvilisi siiski üsna vähe kokku oli tulnud. Kahju neist, kes väga meeleolukast, sisukast ja rikastavast muusikaõhtust ilma jäid. Ju peaksid põltsamaalased leheteateid ja kuulutusi-reklaami oma linnas hoolikamalt jälgima.