« Tagasi

Viktoriin noortele raamatusõpradele

Punalipp(1983), 10. november, nr. 132, lk. 2.

 

Hea lasteraamat - see on kaugeleulatuv käesirutus rahvaste vahel, kuller, mis viib sõnumi edasi keelest keelde, südamest südamesse. Igal kevadel toimub igas liiduvabariigis lasteraamatu nädal. 1984. aasta kevadisel koolivaheajal saab üleliidulise lasteraamatunädala keskmeks Eesti NSV. Meie vabariiki on ,siis oodata külla kirjanikke vennasvabariikidest. Meie aga teeme lähemat tutvust vennasrahvaste lastekirjandusega juba praegu. Kutsume teid osa võtma viktoriinist "Kas tead?".

Teie vastuseid ootame 1. detsembriks aadressil 202 353 Põltsamaa, Veski tn. 3, lasteraamatukogu. Tublimatele lahendajatele auhinnad.

KÜSIMUSED IV-V KLASSI ÕPILASTELE

1. Nimeta teos ja autor, kust on järgmine katkend: "Kogu aja käis ta luurajatel sabas. Ta vaatas nii liigutavalt ja lootvalt oma avameelsete silmadega neile näkku. Nii kartlikult puudutas ta neid sinelivarrukast. Ühesõnaga, nad võtsid ta omal riisikoil kaasa. Ei teinud seda aga sugugi mitte uisapäisa. See lahinguülesanne seisnes selles, et karjapoisike pidi luurajate ees käima, neile teed näitama ja hädaohu puhul hoiatama."

2. Milliste rahvaste muinasjutud on "Potimeister" ja "Tengelpung"?

3. Millistest raamatutest on järgmised tegelased: Azat, Siina, Loki, Halmurad, Laimdota, Mardus?

4. Milline raamat lõpeb sõnadega: "Siis kõlab taas hüüd: "Marssi põrista, väikene trummar"?

5. "Tallinnfilm" on teinud filmi "Tuli öös". Milline raamat on selle filmi aluseks?

6. Seadke antud sõnadest kokku viie raamatu pealkirjad!

Seiklusrikkad, -kõigepealt, linnake, all, lapsed, suvepäevad, selle, õue, võrukaelte, päikese, ole, meie, punase.

7. Millisest raamatust on antud katkend? Kes on autor ja millise liiduvabariigi kirjanik ta on?

"Azalsõz vahtis, kuni silmadel valus hakkas, kuid oja ei näinud. Kohutavast sügavikust kostis vaid nõrka veesulinat. Azalsõz heitis kõhuli, nüüd silmas ta sügaval all kaljuseinast esileulatuvat kivinukki. 2Ehk on mu kaelarätt seal," mõtles ta ja hakkas lõhangusse laskuma."

8. Missugune nõukogude lastekirjanik läks 14-aastasena vabatahtlikult Punaarmeese ja võitles paljudel Kodusõja rinnetel? Millal ja kus hukkus kirjanik?

KÜSIMUSED VI-VII KLASSI ÕPILASTELE

1. Kes on see 1947. aastal sündinud ukraina kirjanik, kellele on antud Nikolai Ostrovski nimeline ja Hans Christian Anderseni nimeline rahvusvaheline preemia?

2. Kellele kuul:uvad need luuleread?

«Mis on siis kodumaa?

Igatsus, mis sind võõrsil piinamas käib

ning mis su lõppude lõpuks

käekõrval koju toob.

Allikas, mis su õue alt läbi käib ja mille karget vett igaüks

meeleldi joob.»

3. Pika Hermanni torni jalamile on kinnitatud mälestustahvel "pamjat Azova" hukatud meremeeste nimedega. Milline raamat jutustab nendest ajaloolistest sündmustest ja kes on selle autor?

4. Millise kasahhi kirjaniku missugusest jutustusest on katkend? "Pääsuke lendas märkamatult tuppa, kus lamas haige laps, ja söötis talle Südamelille pulbrit. Peagi hakkas poisike kätega vehkima ja naeratas."

5. Missugusele kirjanikule määrati postuumselt kolmas preemia tööteemalisel lastekirjanduse võistlusel, mis viidi läbi juhtlause all "Sirbi ja vasara liit", ning missuguse jutustuse eest (eesti keeles ilmus jutustus 1977. aasta)?

6. Hiljuti ilmus eesti keeles Nikolai Dubovi raamat "Seiklusrikkad suvepäevad". Millised N. Dubovi jutustused on aga ekraniseeritud?

7. 1969. aastal anti Karjala ANSV riiklik ,preemia ühele jutustusele kiviaja inimeste elust. Nimeta jutustus ja selle autor.

8. Nimeta Eesti NSV teeneline ajakirjanik, kes 1982. aastal sai , ELKNÜ preemia ning tema viimati (1982. a.) ilmunud raamat!