« Tagasi

Täna algavad raamatukogupäevad

Siiri Õunap Vali Uudised(1995), 20. oktoober, nr. 95, lk. 3.

 

Läheneva oktoobrikuu lõpp toob kaasa iga-aastased üle-eestilised raamatukogupäevad.

20.-30. oktoobrini läbiviidavate raamatukogupäevade tunnussõnadeks on sel aastal "Hoia raamatut".

Jõgeva Maakonna Keskraamatukogu pearaamatukoguhoidja TIIU PIHLAKAS,kuidas seda deviisi lahti seletada?

Selline deviis on igati ajakohane ja vajalik, sest raamat läheb üha kallimaks ning raamatukogudel nende ostmiseks raha napib. Kuna raamatutegijad ei ole arvestanud raamatukogude nõudmistega tugevama köite järele ja lugedasoovijaid on palju, siis raamat lihtsalt laguneb kätte ära ja raamatukogudel jääb üle kaitsta raamatut vaid kõige lihtsamate vahenditega, mis nende käsutuses on. Nii tugevdavad raamatukogutöötajad raamatuid läbinõelumise, papp-ja paberümbrise panemise ning viimasel ajal ka kiletamise teel. Raamatute köita laskmine ei ole oma väga kõrgete hindade tõttu enam raamatukogudele taskukohane.

Meie üha ebasõbralikumaks ja kasuahnemaks muutuvas ühiskonnas on raamatukogu püüdnud alati olla inimsõbralik ja oma lugejatele vastutulelik, kuid kahjuks ei õigusta see end alati. Ei taheta aru saada, et raamatukogul on palju lugejaid, keda ta , kõiki hästi teenindada tahab. Siit ka kolm meiepoolset palvet lugejatele:

1. Kõigil raamatukoguvõlglastel tuua ära oma kaua käeshoitud raamatud. Raamatukogupäevade ajal (20.-30. oktoobrini) ei võeta sel aastal viivist. Hiljem hakatakse jälgima tagastamistähtajast kinnipidamist väga rangelt.

2. Ärge pahandage, kui me ei laenuta teile korraga rohkem kui 1-2 täiesti uut raamatut korraga.

3. Hoidke raamatukogu raamatuid veel rohkem, kui endi omi, et nad kestaksid kauem ja raamatukogu saaks sellevõrra rohkem uusi raamatuid osta.

Jõgeva Maakonna Keskraamatukogu lasteosakonna juhataja RUTT RIMMEL, kuidas

teadvustab ja märgib ära raamatukogupäevi lasteraamatukogu?

Kuna oma igapäevatöös räägime lastele pidevalt, kuidas ja miks on vaja raamatuid hoida, ei hakka me raamatukogupäevade ajal spetsiaalseid noomimistunde korraldama. Viime lastele läbi kahevoorulise viktoriinide sarja, mida me ise nimetame AV(audio- video) viktoriiniks ja mille põhirõhk on asetatud lastekirjanduse tundmisele, aga ka nuputamisoskusele ning tähelepanu arendamisele. Viktoriinist võtavad osa kõik II-VI klasside õpilased. Juba kuuendat aastat järjest korraldame konkurssi "Olen ise muinasjutuvestja", kus lapsed ise kirjutavad ja valmistavad raamatu. Koos PÜGi ja 'Tõrukese" õpetajatega oleme sel õppeaastal põhirõhu pannud prantsuse kultuuri ja kirjanduse tutvustamisele, sest prantsuse keelest on tõlgitud eesti keelde väga palju ja väga head kirjandust ning on kahju, kui need raamatud praegu ülipopulaarsete Disney-raamatute varju jäävad.

Lasteraamatukogu töötajatega korraldame raamatukogupäevade raames suured raamatuparandamistalgud, nii et raamatukogu lugemissaal võib neil päevil sarnaneda päris ehtsa köitekojaga.

Samal ajal, kui täiskasvanud oma jutte ajasid, läks raamatukoguelu oma rada edasi: vilgas sagin ümber laenutuslaua ning lugemissaalis oli kinnituseks, et Põltsamaa lapsed oma raamatukogu hindavad ja vajavad.

Üksmeelselt kinnitasid Evelin (v klass), Katrin (III klass) ja Kristi ning Tõnis (IV klass), et neile meeldib väga raamatukogus lasteraamatuid ja ajakirju lugemas ja laenutamas käia. Populaarsete koomiksite kõrval on laste lemmikuteks veel autode ja looduse ajakirjad ja ka meie oma 'Täheke" oli hinnatud. Meeldivat algavat raamatukogunädalat kõigile!