« Tagasi

Raamat on reispass teistesse maailmadesse

Rutt Rimmel Vali Uudised(1996), 29. märts, nr. 25, lk. 4.

 

2. aprill on lasteraamatupäev

Hans Christian Anderseni sünnipäeval 2. aprillil - tähistatakse Rahvusvahelise Noorsookirjanduse Nõukogu (IBBY) algatusel tänavu juba kolmekümnendat korda rahvusvahelist lasteraamatupäeva. IBBY-sse kuulub 62 liikmesmaad, sealhulgas Eesti.

Päeva sponsormaa Taani on valinud pidustuste juhtmõtteks "Raamat on reisipass teistesse maailmadesse." Taanist on pärit ka läkitus, mida lasteraamatupäeval või selle eel edastavad raadio- ja telejaamad ning ajalehed. 2. aprillil kuulutatakse välja ka järjekordsed n.ö. väikese Nobeli preemia laureaadid. Lisaks teeb IBBY teatavaks oma uue aunimekirja paljude rahvaste lastekirjanike, lasteraamatukunstnike ja lasteraamatutõlkijate nimedega, kelle looming väärib rahvusvahelist tunnustust ja levitamist. IBBY Eesti sektsiooni soovitusel kantakse sellesse nimekirja ka kahe eestlase nimed. Kes need on, jääb aga 2. aprillini saladuseks.

Nukitsa-konkurss

Eestis tähistatakse rahvusvahelist lasteraamatupäeva kõige pidulikumalt 30. märtsil Tallinna Raekojas. Sellel üritusel kuulutatakse välja kolmandad NUKITSAKONKURSI laureaadid. Elo Liivi valmistatud pronkskuju "Nukitsamees" on kaasaegse eesti lastekirjanduse lugejapoolne auhind nii kirjanikule kui

kunstnikule, mis antakse välja iga kahe aasta tagant. Lastelt küsitakse eesti lastekirjanike kõige huvitavama uudisteose ja eesti raamatukunstnike kõige enam meeldinud piltide kohta. Ürituse läbiviijaks on Eesti lasteraamatukogu, kes toetub muidugi kohalikele raamatukogudele.

Laste lemmikuks on "Pokuraamat"

Põltsamaa lasteraamatukogu korraldas konkursil võistlevatest raamatutest näituse, millega lapsed said tutvuda veebruarikuu jooksul. Arvamusi koguti kirjalikult hääletuskaartidele. Kokku osales raamatute hindamisel 267 Põltsamaa last. Tulemusena selgus, et meie laste lemmikraamatuks on Edgar Valteri "Pokuraamat". Talle järgnevad Ira Lemberi "Fantastiline tüdruk" ja Erika Esopi "Soolaröövlite koopas". Ka raamatukunstniku hindamisel võitis ülekaalukalt E. Valter oma "Pokuraamatuga", ent teisele ja kolmandale kohale tulist muinasjuturaamat "Kolm õuna" Siima Skopi ja M. Panga värsiraamat "Pesamunale" Viive Noore illustratsioonidega.

Neli last Tallinna Raekotta

Põltsamaa lasteraamatukogu kogus kokku ka teistes Jõgeva maakonna raamatukogudes hääletanud laste kaardid (kokku 202). Kõigi kaartide järgi osutus samuti parimaks E. Valteri "Pokuraamat", seda nii sisu kui piltide poolest. Kõik kaardid sai edasi saadetud Eesti Lasteraamatukokku, kus nende alusel selgitatakse välja vabariiklikud ,Nukitsakonkursi laureaadid. Ühtlasi loositakse hääletuskaartide seast välja 101 last, kes kutsutakse lõpuüritusele Tallinna Raekotta. Nii sõidabki Jõgevamaalt Tallinna 6 last, nendest 3 Põltsamaalt (Merle Vaht, Piret Somelar ja Raido Tammemäe) ja 1 Adaverest (Annely Lilleorg). Põnev on teada saada, kas meie lemmik Edgar Valter osutub ka kogu Eesti laste lemmikuks või kingitakse "Nukitsamees" hoopis teisele kirjanikule ja kunstnikule.

Samal üritusel Tallinna Raekojas tehakse teatavaks ka laste omaloomingu konkursi - Steni muinasjutuvõistluse võitja. Tuletame meelde, et Põltsamaalt osaleb selles võistluses Anneliis Terep (PUGi 6.e klassist) võistlustööga "Imehea haldjas Lotle ja tuhat pärlikeed". Hoiame pöialt!

Lasteraamatupäeva loterii

Rahvusvahelist lasteraamatupäeva tähistame Põltsamaa lasteraamatukogus loteriiga. Igal loteriipiletil, mille laps võib tasuta võtta, on küsimus Prantsusmaa ja prantsuse kirjanduse kohta, millele õigesti vastates saab auhinna. Miks just prantsusmaa? Päeva juhtmõte kõlab "Raamat on reisipass teistesse maailmadesse". Eks ole ju Prantsusmaagi üks võimalikest paikadest, kuhu raamatu abil reisida. Lasteraamatukogu on detsembrikuust alates korraldanud kõikidele õpilastele 2.-7. klassini raamatuüritusi, mille käigus tutvustati Prantsusmaad, tema ajalugu ja kultuuri, isiksusi ja objekte, kasutades rohkesti pilte ja fotoalbumeid, samuti videolõike. Valmisid soovitusnimestikud olemasolevatest eesti keelde tõlgitud prantsuse lasteraamatutest. Nii jõuabki lasteraamatupäeval Prantsusmaa- ürituste, sari haripunkti. Loterii auhindade hulgas on ka vastvalminud teemakohane järjehoidja, mille võib saada ainult Põltsamaa lasteraamatukogust ja ainult selle aasta 2. aprilli ürituselt. Loteriiga samal on võimalus vaadata videofilmi Pariisist ja prantsuse multifilme Rene Gosicinny Asterixi-sarjast.