« Tagasi

Lasteraamatukogu tegemistest aprillikuus

Rutt Rimmel  Vali Uudised (1995) 21. aprill, lk. 7.

2. aprillil täitus 190 aastat Taani muinasjutuvestja Hans Christian Anderseni sünnist. Maailma kultuuriüldsus tähistab igal aastal Anderseni sünniaastapäeva rahvusvahelise lasteraamatupäevana.

Tänavune aasta lastekirjanduses on eriline: 50 aastat tagasi ilmus Astrid Lindgreni tippteos "Pipi Pikksukk". Nii olidki lastekirjanduse päeva üritused Põltsamaal ja ka mujal raamatukogudes pühendatud just selle sündmuse tähistamisele. 1. aprillil avati Rahvusraamatukogus Tallinnas vabariiklik spunginäitus. Sellele fantastilisele näitusele sõitis Põltsamaalt vaid 3 spunki. Üldse võttis üritusest osa 5 meie kooli last. On tõsiselt kahju, et laste tegelikult ju ammendamatu fantaasia jäi seekord rakendamata.

Tähtsamaks Pipi-suursündmust tähistavaks ürituseks Põltsamaa Lasteraamatukogus kujunes loterii, kus pilet ei maksnud midagi, küll aga oli loosi peal küsimus A. Lindgreni mõnest raamatust, millele õigesti vastates sai alles auhinna. Vastuste leidmiseks võis kasutada ka vastavaid raamatuid. Eesmärgiks olime seadnud laste tähelepanuvõime ja raamatuga töötamise oskuse arendamise. Loteriiga lootsime raamatukokku meelitada ka neid lapsi, kes seni meie tegemistest kõrvale jäänud. Loose küsimustega oli üle 400, oleks võinud olla rohkemgi. Eelisolukorras olid need lapsed, kes on palju lugenud. Peaauhindade võitmiseks tuli vastata tunduvalt raskematele küsimustele. Nendega said hakkama Koit Vaino (6a kl.) ja Kairo Kraaner (4c kl.). Et kõik neli loteriipäeva olid täis suurt sagimist, näitas, et lastel on huvi oma teadmisi proovile panna. Miks mitte siis kasutada niisugust vormi nagu loterii.

Kevadeks selgusid maakonna laste omaloomingu konkursi "Olen ise muinasjutuvestja" võitjad. I ja II koht jäid Põltsamaale: Priit Reinpõld ("Minu sõber Põmmu") ja Elina Libe ("Minu mänguasi hakkas elama"). III koht läks Puurmani: Rena Aab ("Kas sa hoolid minust"). Ka äramärgitute hulgas oli mitu Põltsamaa last. Siinkohal tahakski tänada kirjandusõpetajat Evi Ustavit, kes on mitmel aastal kenasti meie konkurssi läbi viia aidanud, tagades oma kooli laste rohke osavõtu üritustest. Konkursi nüüd juba VI vooru kuulutame välja sügisel, mil teatame uue muinasjutu teema ja võistluse tingimused. Loodame vähemalt sama rohket osavõttu kui senistel aastatel. Samuti loodame huvi äratada ka teistes kirjandusõpetajates nii Adaveres, Pisisaares, Lustiveres kui mujal. On ju igas koolis oma noored "kirjanikud", kes võiksid ka meie konkursil sulge proovida.

18. aprillil algas muinsuskaitsekuu. Lasteraamatukogu on asunud ellu viima möödunud kevadel kavandatud projekti "Minu kodulinna ajalugu", mis hõlmab kooli kõiki klasse ja ka "Tõrukese" koolilapsi. Viime läbi vestlusi video- ja fotomaterjalide abil, õppekäike Põltsamaa kultuuriloolistesse paikadesse, aga ka viktoriine ja joonistusvõistlusi.

Aprillikuus      jätkub odavate raamatute müük. Oleme saanud juurde rohkesti eestikeelset ilukirjandust eesti ja välisautoritelt ning rakendusliku sisuga raamatuid. Saadaval on veel inglisekeelseid bestsellereid ja muud põnevat.