« Tagasi

Põltsamaa lapsed tähistavad Edgar Valteri sünnipäeva

Vaike Käosaar Vooremaa(1999), 23. september, nr. 108, lk. 1.


Üleeile tähistasid lapsed ühe oma vaieldamatu lemmiku, lastekirjaniku ja raamatuillustraatori Edkar Valteri 70. sünnipäeva. Põltsamaa raamatukogus oli üleeile sel puhul Edgar Valteri päeva.

Seoses edgar Valteri 70. sünnipäevaga on Eesti Lastekirjanduse Teabekeskus kuulutanud tänavuse aasta mitteametlikult Edgar Valteri aastaks. Üks suuremaid juubilarile pühendatud üritusi oli üle- eestiline õpilaste teaduskonverents 24. aprillil teemal "Kui mitu loojat on peidus ses mehes". Samal ajal viidi läbi ka mälumäng 8-10 aastastele lastele. Jõgevamaad esindas selles mälumängus kaks võistkonda, üks Jõgevalt, teine Põltsamaalt, ja neil läks üsna hästi. Väljas oli näitus tegelastest, keda Edgar Valter on illustreerinud. Maksimumpunkte anti ülevaatusel ka Jõgevamaad esindanud pokukujule, mille olid valmistanud Põltsamaa huvikooli taimeseaderingi lapsed.

Koormatäis kaarte

Näitusele Põltsamaa lasteraamatukogus olid välja pandud Edgar Valteri illustratsioonide tegelaskujud, mille olid valmistanud maakonna koolide lapsed, lisaks huvitavad õnnitluskaardid juubilarile. Tegelikkuses ei suudaks Edgar Valter kaugeltki kõiki kaarte vastu võtta, sest neid tuleks talle igast kandist lausa koormate viisi. Seepärast piirdusidki Põltsamaa lapsed ühe ühise kaardiga, mis juubilarile tema üksildasse elupaika Võrumaal teele läkitati.

Pärastlõunal olid kirjandushuvilised lapsed oodatud raamatukogusse. Raamatukogu juhataja Rutt Rimmel rääkis lastele Edgar Valterist ja tema elukäigust ning kirjanikuks ja - kunstnikuks saamise loost, tema raamatutest ja piltidest ning tulevikus Edgar Valteri kodutalu juurde rajatavast Pokumaast.

"Võib-olla polegi Edgar Valteril sellist ilusat sünnipäeva olnud kui tänavu, sest sel aastaajal ei ole tavaliselt nii ilus ilm. Siia on praegu aga kogunenud lapsed, kes hoolivad temast rohkem kui iIusast ilmast," arvas Rutt Rimmel.

2009 raamatut

Kokkutulnud lapsed olidki parasjagu sellises vanuses nagu Edgar Valter oma esimese illustratsiooni ajakirjanduses avaldamise ajal. Kui tulevane kirjanik ja illustraator õppis neljandas klassis, taheti avaldamiseks ühte lapse pilti ja õpetaja valiski välja väikese Edgari joonistuse. Edaspidises elus jäigi Edgar Valter ainult lasteraamatuid illustreerima. Kokku on ta joonistanudpilte ligemale 200 laste- ja noorsooraamatule, peale selle multifilmidele,joonistanud karikatuure, plakateid, teatrikuulutusi, maalinud ning kirjutanud üheksa lasteraamatut. Ühes neist kirjeldataksegi pokusid, kes on olemas ka tegelikkuses: need on soisel alal kasvavad tarnad kirjaniku kodutalu lähedal. Elama ja kõnelema on nad pandud aga Edgar Valteri fantaasiaga.

Päeva lõpus selgitati laste täidetud talongide põhjal välja Edgar Valteri parim raamat ja raamatutegelane ehk Põltsamaa laste Edgar Valteri TOP. Esikohale tuli raamat "Ahhaa, kummitab!", järgnesid "Pokuraamat" ning "Kassike ja kakuke". Küllap nendest ajendatuna pidasid lapsed vahvaimatekstegelaskujudeks " kassikest ja kummitust. Talongi täitjate vahel 100siti välja mitmeid auhindu, neist jätkus midagi igale lapsele.

Näitust saab vaadata lasteraamatukogus veel selle nädala jooksul.