« Tagasi

Käes on hoidiste tegemise aeg

Helve Tamm  Vali Uudised (2012) 8. august, nr. 59, lk. 2.

Sügis on oma vaiksel ja tasasel moel astumas vesise suve asemele. See tähendab, et paljud marjad ja muud viljad on juba küpseks saanud ning kõlbavad julgelt talveks purki panna või lasevad endast mahla teha. Kuigi meie kauplused on praegu kõikvõimalikku toidukraami, sealhulgas ka igasuguseid hoidiseid, moose või marinaade, paksult täis, on enda tehtud kraam ikkagi hoopis teise mekiga. See tuletab meelde talvel vanaema juures käimist, kui memmeke tõi sahvrist välja omatehtud kurgi-tomatimarinaadi, küpsetas esiemadeaegsel pannil hulluksajavalt mõnusa lõhnaga pannkooke ning sättis koogitaldriku kõrvale enda vaaritatud moosi. Kas veel paremat asja saab tahta!

Seega ei kanna isetehtud hoidised ja moosid tihtipeale sugugi raha kokkuhoidmise (tegelikult ei hoia sellega kokku midagi) eesmärki, vaid on palju sügavama tähendusega. Praegu on kindlasti palju noori pereemasid, kes alles rajavad enda perele traditsioone või õpivad pereks olemist. Üheks taoliseks võimaluseks on hakata ise moosi või talvehoidiseid keetma. Sest ka sellest võib alguse saada üks peret kokkuliimivast traditsioonist.

Kes ise veel midagi teha ei oska, võib praegu julgelt astuda sisse Põltsamaa raamatukogusse, sest laenutussaalis on välja pandud just vastav väike näitus. Tulge, tutvuge, õppige ja valmistuge talveks.